"המשכיר", או כמו שאנו ברנטפייר מכנים אותו "בעל הבית", הוא בעל הנכס, אשר מקנה לאדם אחר זכות להחזיק ולהשתמש בנכס.
"השוכר" הוא אדם אשר מקבל את הנכס להחזקתו לשם שימושו, תמורת תשלום.
בשנת 2017 ביצע המחוקק תיקונים לחוק השכירות והשאילה, תשל"א-1971 אשר עוסק בהסדרתם של הסכמי שכירות ושאילה בישראל. במסגרת החקיקה שונו והתווספו מספר סעיפים בחוק, כאשר התוספת המרכזית עוסקת בחוזי שכירות למגורים. תיקונים אלו קיבלו את השם התקשורתי "חוק שכירות הוגנת". אנו ברנטפייר משתמשים בשם זה או בקיצור "החוק החדש".
אנו ממליצים להשתמש ב"הסכם שכירות הוגנת" אותו תוכלו להוריד בקישור הזה. במידה ובעל הבית שלכם דואג לעריכת ההסכם - בקשו מראש את טיוטת ההסכם וקראו אותה בעיון. השוו אותה ל"הסכם השכירות הוגנת" ותנו למישהו שמבין בנושא לקרוא ולתת לכם את הערותיו. אל תהססו להתעקש על סעיפים לא סבירים.
אין לחייב אתכם בשכר טרחה של עורך הדין מטעם בעל הבית. זה מנוגד לחוק!
אם לקחתם עו"ד שלכם – התשלום חל כמובן עליכם.
חשוב לוודא שהמשכיר הוא אכן בעל הנכס או מיופה כוח מטעמו.
שימו לב! אם רשומים מספר בעלי נכס בנסח הטאבו – על כולם לחתום על ההסכם. אם מדובר בייפוי כוח - עליו להיות חתום בידי עו"ד.
אין לחייב אתכם בתשלום דמי התיווך של מתווך שהמשכיר הזמין את שירותיו. זה מנוגד לחוק!
במידה ואתם פניתם למתווך וביקשתם ממנו שימצא עבורכם דירה – אז התשלום למתווך חל עליכם. החוק לא קובע דמי תיווך מקסימליים אולם דמי התיווך הנהוגים הם בגובה דמי שכירות של חודש בצירוף מע"מ.
לפי החוק, בעל הבית רשאי לממש את הערבות רק אם:
שימו לב! על בעל הבית להודיע לכם מראש על כוונתו לממש את הערבות ולתת לכם זמן סביר לתקן את ההפרה שבגללה הוא מבקש לממש את הערבות.
למרות החוק החדש, הערבויות המונפקות על ידי הבנקים הינן "אוטונומיות" – כלומר בעל הבית יכול בכל רגע לגשת לבנק שלך ולדרוש לקבל את כספי הערבות.
חשוב!! הקפידו שתהיה יתרה מספקת בחשבונכם בעת פירעון השיק. אם יש בעיה – דברו עם בעל הבית, התקשרו לסניף הבנק שלכם או בקשו עזרה מחבר. שיק חוזר משאיר אתכם עם כתם לכל החיים ☹
לפי החוק בישראל, במידה והדירה ששכרתם אינה ראויה למגורים - זכותכם להשתחרר מההסכם. זכות זו עומדת לכם גם אם בהסכם כתוב שבדקתם את הדירה והיא מתאימה לכם.
דירה העונה על כל התנאים הבאים:
היום בו אתם נכנסים לדירתכם החדשה חשוב ביותר לכל תקופת השכירות שלכם!
החוק לא מחייב להעביר את החשבונות (ארנונה, מים, חשמל..) על שם השוכר. המשכיר רשאי לדרוש זאת ובמידה רבה של צדק – מי שרשום בחשבון הוא זה שמחויב לשלם אותו.
החוק קובע כי עליכם לתקן בעצמכם תקלה קלת ערך (כזאת שלא דורשת בעל מקצוע ובעלות של כמה עשרות שקלים). בנוסף, אם הליקוי או הנזק נגרם בגלל שימוש לא סביר שלכם בדירה – זה על חשבונכם ובאחריותכם.
במרבית המקרים זה לא המצב, ועל בעל הבית לדאוג לתקן את התקלה.
החוק קובע כי מרגע שהודעתם לבעל הבית, עליו לדאוג לתיקון התקלה בתוך זמן סביר:
בעל הבית לא תיקן? החוק מאפשר לך לתקן על חשבונך, ולקזז את הסכום ששילמת משכר הדירה הבא שלך.
החוק קובע שבעל הבית אינו רשאי לדרוש ממך לשלם על:
תכלס, עכשיו מגיע החלק הכי חשוב בשכירות שלכם! אל "תחפפו".
לא. עליכם לצבוע את הדירה רק אם הדבר כתוב מפורשות בהסכם.
בהנחה ששילמת את כל התשלומים החלים עליך ואין כל נזק שנגרם באשמתך, על בעל הבית להחזיר לך את כל הערבויות והביטחונות שנתת עד 60 יום לאחר סיום תקופת השכירות. חשוב לקבל (פיזית ביד) את כל הביטחונות והערבויות שנתתם ולא להסתפק באישור בכתב מבעל הבית.
חובת ביטול רישום החשבונות על שמכם חלה עליכם בלבד!
אם לא תעשו זאת – אתם תהיו אחראים לתשלומים העתידיים של השוכר שיכנס במקומכם לדירה. הודיעו לכל אחד מהספקים (חשמל, מים, ארנונה, גז, אינטרנט וכו') על יציאתכם מהדירה. הקפידו למסור קריאת מונה עדכנית ליום היציאה. דאגו לקבל אישור בכתב על ההודעה!